Gospel uspavanka

mesečina-ponoćna molitva

Noć je polako napuštala pozorište senki. Mesec je bledeo i rasplinjavao se u plavičastoj izmaglici, najavljujući dolazak zore i preplavljujući me panikom zbog neprospavane noći. Nesanica ume baš da tiraniše i iznervira. Trud da ulovim san je najbeskorisnija moguća opcija za kojom stihijski uvek posežem u ovakvim trenucima. Krevet postaje  bolno neudoban i tvrd, prava fakirska postelja. Opsedaju me misli koje ne želim. Teram ih, guram od sebe, ali vraćaju se i lepe, iznova i iznova.

Ustajem da otvorim prozor. Oštar talas zimskog vazduha zapljuskuje me žestoko, gotovo me odgurnuvši od okna svojom silinom. Brzo se zavlačim ponovo pod pokrivač. Zajedno sa svežinom, kroz odškrinuto okno u sobu ulazi nedefinisano komešanje, smesa šumova i zvukova. Osluškujem ih. U daljini čujem kreštav glas neke čudne ptice. Sapatnica, kakva li nju muka tera u ovo gluvo doba?

A onda iznenada, toliko da u trenu zaboravljam studen što me poliva, nestvarno kao sa drugog sveta, iz haotičnog komešanja izdvaja se zvuk poznate melodije. Usamljen glas i molitva što lebdi kroz noć. Vetar je povremeno približava i udaljava, na momente je čujem sasvim jasno, a zatim se na momente potpuno gubi. Hipnotišuće mi veže pažnju.  Kao da povod ove igre žmurke sa snom ima unapred planiranu tajanstvenu svrhu i ishod, kao da sam, ne znajući, sve vreme tragala i nadala se upravo njoj, kao pružena prijateljska ruka, koja me poznaje bolje nego što sama sebe poznajem – miluje me po kosi, privija na tople grudi, majčinski mi se smeši i šapuće: „Tu sam!“. Promukao glas tamnopute pevačice, zadebljao i ogrubeo od tuge o kojoj nariče, uzdiže me i nosi do nestvarnih predela – do nepreglednih polja pamuka zalivenih znojem i drvenih sirotinjskih koliba. I šapuće – bol ima uvek isto lice, isto izvorište i ishod. Kada se sretnu dve boli, prepoznaju se.

Ne sećam se kada je stigla zora. Negde između nasumično izmešanih prizora plavičaste izmaglice i veličanstvenog leta nad poljima pamuka, prevario me san.

„Lord don’t move the mountain,
But give me strength to climb it
Please don’t move that stumbling block,
But lead me Lord around it…“

Advertisements

4 мишљења на „Gospel uspavanka

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s